Vedeli ste, že....
Egyptské pyramídy stoja vďaka pivu
Veru tak. Pivo je tu odjakživa. Podľa niektorých archeológov aj egyptské pyramídy stoja vďaka pivu. Robotníci pyramíd dostávali totiž denne prídel štyroch pív. Babylončania zase brali varenie piva tak vážne, že ak niekto uvaril zlé pivo mohol dostať trest smrti utopením ho v ňom. A v stredoveku bolo dokonca bezpečnejšie piť pivo ako vodu, ktorá bola veľmi znečistená.
4 suroviny = 40 000 druhov piva
Na prvý pohľad sa môže zdať, že zo 4 prírodných surovín sa veľa muziky nenarobí. Pivo je dôkazom, že len obilie, prevažne však jačmeň, chmeľ, kvasnice a voda stačia na vytvorenie nekonečnej kombinácie „pesničiek“. Nevieme presne, koľko rôznych druhov piva na svete existuje, ale niektorí odhadujú ich počet až na 40 000.
V našom pive sa snúbia slovenské suroviny
Viac ako 80 % surovín použitých pri výrobe piva pochádza zo Slovenska. A kedy je pivo kvalitné? Ak má sýtu, priezračnú a jagavú farbu (okrem nefiltrovaných pív). Pena sa pekne drží a krúžkuje po stene pohára. Vôňa je čistá a chmeľová a chuť má byť svieža, sladová, chmeľovo horká a u tmavých pív objavíte plnú, karamelizovanú, sladkastú chuť.
Pivo vychladené na 7 – 10°C chutí najlepšie
Alebo skladovať na povestnom siedmom schode. Pivní sládkovia a fajnšmekri to majú odskúšané. Kvalitu piva je možné najlepšie posúdiť, ak je správne vychladené pri teplote 7 - 10°C, čo je teplota, pri ktorej sa má podávať alebo čapovať svetlé pivo.
Prečo pivo potrebuje penu?
Pena na pive sa nazýva čiapka aj preto, že bráni bublinkám v unikaní a chráni pivo pred kyslíkom vo vzduchu. Kyslík totiž môže, rovnako ako otravná spoločnosť, ovplyvniť chuť a kvalitu piva.
Obsahuje tmavé pivo viac alkoholu?
Bežne prevláda presvedčenie, že tmavé pivá sú silnejšie. Medzi farbou a silou však v skutočnosti neexistuje žiadna súvislosť. Farba piva závisí od prísad a spôsobu spracovania. Tmavé pivá napríklad obsahujú pražený slad, ktorý im dodáva čiernu farbu, podobnú káve.
Pivo (N)a zdravie
Len aby sa nezabudlo. Pivo je nízko kalorický nápoj obsahujúci bielkoviny a sacharidy. Bohatý je tiež na minerály a stopové látky ako sú horčík, draslík, fosfor, kremík, selén, zinok, meď a chróm, ako aj na vitamíny B a prírodné antioxidanty. Jeho nealkoholické verzie sú tiež napríklad vhodné ako prírodný iontový nápoj po akejkoľvek fyzickej aktivite. Samozrejme, neznamená to, že si teraz treba dávať namiesto vitaminov ráno liter piva.
Nie, z piva sa naozaj nepriberá
Pre tých, ktorý si cez leto do plaviek strážia štíhlu líniu rozbijeme mýtus o veľkom pivnom brušku. Pivo obsahuje menej kalórií ako väčšina iných nápojov. V skutočnosti obsahuje približne len 42 kcal na 100 mililitrov. Dokonca má menej kalórií ako rovnaké množstvo mlieka. Okrem toho neobsahuje žiaden tuk a má pomerne nízky obsah uhľohydrátov.
Pivo je najlepším celoročným osviežením
Obrovský výber rôznych druhov piva ponúka príležitosť rozhodovať sa podľa chuti, farby, nálady alebo situácie. Svetlé, tmavé, nealkoholické, ochutené i špeciály vystihnú tú pravú atmosféru večera stráveného vo dvojici či s celou partiou.
Zlatá pivná korunka pre najlepšie domáce pivá
Každoročne sa na Slovensku organizuje súťaž o NAJLEPŠIE SLOVENSKÉ PIVÁ. Volá sa Slovenská pivná korunka a pred pár dňami odštartoval už 11. ročník anonymnou degustáciou.